وبلاگ
آشنایی با صورت های مالی:
صورت های مالی نقش اساسی و بسیار مهم در سازمان و شرکت هارو دارند ،واحد های اقتصادی در هر بازه زمانی می توانند نسبت به تهیه صورت های مالی خود اقدام نمایند صورت های مالی گزارشی را به ما می دهند که به کمک اطلاعات مالی در این گزارش فعالیت شرکت را تجزیه و تحلیل کنیم و براساس آن تصمیمات لازم را اتخاذ کنیم هدف ما از این مقاله این هست که شما رو با این صورت های مالی آشنا کنیم و آموزش های لازم در این خصوص را به شما داده باشیم.
صورت های مالی چیست و انواع صورت های مالی
- هدف از تهیه صورت های مالی
- محدودیت صورت های مالی
- پیش نیاز تهیه صورت های مالی
- نتیجه گیری
صورت های مالی چیست؟
صورت های مالی ،محصول نهایی فرآیند حسابداری است وگزارشی است ساختار یافته که خلاصه عملکرد مالی و وضعیت مالی و جریانات نقدی شرکت را نمایش میدهد ،صورت های مالی نتیجه فعالیت یک دوره مالی شرکت را نشان می دهد که این گزارش باید برا اساس رعایت اصول حسابداری و استاندارد های حسابداری تهیه گردد تا این گزارش جامع و دقیق باشد.
انواع صورت های مالی :
طبق بند 8 استاندارد حسابداری شماره 1 ایران مجموعه کامل صورت های مالی شامل :

1-صورت وضعیت مالی(ترازنامه):
ترازنامه یکی از صورت های اساسی صورت های مالی حسابداری است که به ما دارایی ها و بدهی ها و حقوق مالکانه واحد اقتصادی را در یک دوره مالی نشان میدهد درواقع به ما نشان میدهد که وضعیت مالی شرکت چگونه است یا چه مقدار از دارایی های شرکت رو بدهی ها و چه مقدار حقوق مالکانه (سرمایه)تشکیل داده است .
2-صورت سود یا زیان:
صورت سود یا زیان گزارشی است که به ما عملکرد مالی شرکت را در یک دوره مالی نشان میدهد به بیان ساده تر می توان گفت گزارشی است که به ما نشان میدهد که در یک دوره مالی شرکت از نظر فعالیت سوده ده بوده یا زیان ده یعنی درآمد یا فروش شرکت نسبت به هزینه هایی که کرده بیشتر است یا کمتر چانچه اگر درآمد یا فروش از هزینه بیشتر باشد شرکت سود ده میباشد و بلعکس اگر کمتر باشد شرکت زیان ده میباشد که نتیجه اینها در گزارشی به نام صورت سود یا زیان ارائه میگردد.
3-صورت سود یا زیان جامع:
گزارشی است که ترکیبی از صورت سود یا زیان و ترازنامه و صورت جریانات نقدی است در واقع یک گزارش کاملی است که همه جوانب مالی رو در خود درگیر نموده است .صورت سود یا زیان جامع گزارشی از تغییر در ارزش دارایی های واحد اقتصادی و درآمد ها و هزینه های تحقق نیافته را ارائه میدهد درواقع نمای کاملی از سود شرکت را برای ما به صورت جامع نمایش میدهد.
4-صورت تغییرات حقوق مالکانه:
صورت تغییرات حقوق مالکانه گزارشی از تغییرات در حقوق صاحبان سهام رو در یک دوره مالی مشخص میکند ،منابع باقی مانده از دارایی های واحد اقتصادی پس از کسر بدهی ها از کل دارایی ها حقوق صاحبان مالکانه می باشد. این صورت مالی در برگیرنده سرمایه،صرف سهام،سود انباشته،اندوخته قانونی،مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها و… می باشد. در صورت تغییرات در حقوق مالکانه، تعدیلات هر یک اجزای حقوق مالکانه ناشی از تغییر در رویههای حسابداری و همه تعدیلات ناشی از اصلاح اشتباهات نیز به صورت جداگانه درج میشود. همچنین کل سود تقسیمی و مبلغ سود تقسیمی برای هر سهم نیز در صورت تغییرات حقوق مالکانه یا یادداشتهای توضیحی ارائه میشود.
صورت تغییرات در حقوق مالکانه نشان میدهد که چرا حقوق صاحبان سرمایه در طول دوره افزایش یا کاهش داشته است. همه اطلاعات در خصوص افزایش یا کاهش سرمایه شرکت در این صورت درج میشود.
تغییراتی که در صورت تغییرات در حقوق مالکانه نشان داده میشود شامل درآمدها و هزینههای است که ناشی از معاملات صاحبان سهام است. درآمدها شامل افزایش در حقوق صاحبان سرمایه است که نشاندهنده درآمد ناشی از فعالیت اصلی و مستمر واحد تجاری و سایر انواع درآمدها است و هزینهها کاهش در حقوق صاحبان سرمایه و در برگیرنده هزینههای متحمل شده ناشی از فعالیتهای اصلی و مستمر واحد تجاری یا سایر انواع هزینهها است. بنابراین درآمدها و هزینهها همه تغییراتی است که مربوط به صاحبان سهام است، مگر آنهایی که مرتبط به آورده یا ستانده صاحبان سرمایه باشد.
5-صورت جریانات نقدی:
صورت مالی جریانات نقدی جز صورت های مالی اساسی می باشد و تنها صورتی است که بر مبنای نقدی تهیه میشودصورت جريان وجوه نقد گزارشي است كه اطاعات مربوط به جريانهاي وجوه نقد (دريافتها و پرداختها)واحد تجاري را طي يك دوره زماني معين نشان ميدهد. در واقع صورت جريان وجوه نقد گزارشي از منابع و راه هاي ورود وجه نقد به درون شركت و راه هاي خروج يا مصرف وجوه نقد از موسسه است.
6-یادداشت های توضیحی :
این گزارش جز صورت های اصلی صورت های مالی نمیباشد بلکه از اجزای صورت های مالی میباشد که شامل اطلاعاتی است افزون بر آنچه در صورت وضعیت مالی(ترازنامه)،صورت سود یا زیان ،صورت سود یا زیان جامع،صورت تغییرات حقوق مالکانه و صورت جریانات نقدی ارائه میشود. این یادداشت ها ،اطلاعات توضیحی یا جزئیات اقلام ارائه شده در صورت های مالی و اطلاعاتی در ارتباط با اقلامی که واجد شریط لازم برای شناسایی در صورت های مالی نیست را ارئه می کند.
هدف از تهیه صورت های مالی:
صورت های مالی ،بخش اصلی فرآیند گزارشگری مالی را تشکیل می دهدو هسته اصلی گزارشگری مالی است.هدف صورتهای مالی ارائه اطلاعاتی تلیخص و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی،عملکرد مالی ،و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری است که برای استفاده کنندگان صورت های مالی جهت اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع گردد.
محدودیت صورت های مالی :
یکی از مهم ترین محدودیت های صورت های مالی تهیه آن بر اساس بهای تمام شده تاریخی بوده است که نرخ تورم در آن نادیده گرفته میشود.
پیش نیاز تهیه صورت های مالی :

نتیجه گیری:
در این مقاله خواستیم شمارو با صورت های مالی آشنا کرده باشیم و هدف از تهیه صورت های مالی رو گفته باشیم امیدوارم با مطالعه مقاله اصول حسابداری توانسته باشید یک صورت مالی که مطابق با استاندارد های حسابداری بوده رو تهیه کرده باشید. همچنین شما عزیزیان میتوانید جهت مشاهده نمونه صورت های مالی به سایت کدال مراجعه نمایید تا بتوانید یک گزارش از وضعیت مالی و عملکرد مالی شرکت ها رو تهیه کنید